NAVIJAČI

Navijači

 

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Navijačku skupinu Gerilu iz Kutine osnovali su u ljeto 2000. kutinski punkeri, metalci i ostali živopisni likovi s margina moslavačke metropole. Točan datum osnivanja skupine je 10. kolovoz 2000., a prvi pisani zapis o Gerili nalazi se u kutinskom punk fanzinu Adijo Pamet, u broju 9 iz prosinca 2002. godine. Tad je prvi put spomenut i moto ove navijačke skupine: Mi smo Gerila, skupina debila!

Naravno, navijačka povijest u Kutini ima puno dužu tradiciju. Oduvijek se organizirano išlo na Dinamo, na Cibonu, kasnije na utakmice hrvatske nogometne reprezentacije, kao i na RK Moslavinu. Razgovaralo se puno puta o imenu koje bi kutinske navijače učinilo prepoznatljivima, ali dogovora nije bilo. Očito da smo za to morali čekati novo tisućljeće. Možda i bolje, kad se sjetim kakvih je sve prijedloga bilo.

Kao i svaka ozbiljna navijačka skupina Gerila ima i svoju maskotu. To je Superhik, anti – heroj iz stripa koji je krao siromašnima da bi davao bogatima, i koji se, što im je puno važnije, svakodnevno oblokavao jeftinim vinima poput svakog pravog Moslavca. Superhik se nalazi i na prvom transparentu Gerile, onom čuvenom narančastom sa ska kockicama i natpisom “Kutina to smo mi!”.

Tvrdu jezgru skupine čini 30 – tak luđaka koji dolaze na svaku utakmicu, kako doma tako i u gostima, dok se ostali okupljaju ovisno o rezultatima, protivniku, dobu dana i vremenskim uvjetima. Klasična priča sa svih stadiona svijeta. “Što bih drugo radio subotom nego otišao na stadion i popio par piva?!”, izjavio je jedan mlađi pripadnik Gerile i savršeno precizno oslikao mentalitet grupe.

Gerila se oduvijek okuplja na lijevom stajanju istočne tribine gradskog stadiona u Kutini, u neposrednoj blizini Rođine limenke. Njeni članovi ističu kako oni nisu isključivo kutinska navijačka skupina, već su otvoreni za sve Moslavce od Garešnice, preko Popovače i Čazme, do Ivanić Grada. Gerila shvaća NK Moslavinu kao simbol i klub cijele regije, na samo grada Kutine. Ujedinjena Moslavina san je svih navijača Moslavine, a političari njihovi najveći neprijatelji.

Isto tako kao što ne morate biti iz Kutine, ne morate biti niti punker, metalac, mod ili skin da bi postali dio kutinske Gerile. Ako vas ipak zanima što ćete slušati s njima na gostovanjima to su Cock Sparrer, The Clash, Motorhead, Cockney Rejects, Slade, Rose Tattoo, 4 – Skins, Ramones, Business, Iron Maiden, Sham 69, Madness, Adicts, Vanilla Muffins, Panj itd. Gerila podržava Ligu za borbu protiv narodnjaka.

Danas je Gerila navijačka skupina koja je manje – više poznata širom Hrvatske. Razlog tome leži i u činjenici što se Moslavina 2006. godine plasirala u jedinstvenu 2. HNL, čime su kutinski nogomet, i sve ono oko njega, dobili puno više medijskog prostora. Provjerite zašto je bolje popiti par piva i živcirati se zbog lošeg nogometa nego sjediti sam u sobi. Čekamo vas na istoku, svake druge subote. Kutina to smo mi!

Gerilac, 22.02.2007